חיפוש
Close this search box.

פולי…מה? ריבוי טיפול תרופתי. יש מה לעשות!

ריבוי טיפול תרופתי – יש מה לעשות!

אחד האתגרים שמביאה איתה תחלואה מורכבת הוא ריבוי טיפול תרופתי, המכונה בעגה המקצועית POLYPHARMACY פוליפרמסי.
לפי הספרות המקצועית, אדם שנוטל 5 ומעלה תרופות – סובל מריבוי טיפול תרופתי.
במניין התרופות יש לכלול אגב תוספי מזון שלרוב ניטלים בקלות וללא מרשם.

ולמה זאת בעיה?
בואו נבין קודם איך זה קורה:
ככל שאדם חולה ביותר מחלות – הוא מגיע ליותר רופאים. כל רופא רושם תרופות למחלה "שלו", פעמים רבות – מבלי לשים לב לתרופות שרשמו רופאים אחרים.
ככל שהחולה נוטל יותר תרופות – אנחנו נראה יותר תופעות לוואי. אותו חולה יגיע עם תלונות כגון סחרחורות, או עצירות, או ירידה בלחץ דם אל הרופא, שבתגובה לרוב ירשום לו עוד תרופות להקלה על תופעות הלוואי.

בהתחשב בכך שבדרך כלל החולים הללו שייכים לגיל השלישי – הרי שבדרך כלל הכליות שלהם מתפקדות פחות טוב משל אדם צעיר. ולמה זה חשוב? מכיוון שלרוב הכליות הן אלו שמפנות את התרופות מהגוף, ואם התפקוד שלהן ירוד – התרופות בעצם מתפנות פחות טוב, ובכך גורמות ליותר תופעות לוואי. ואז.. כבר הבנתם. מגיעים לרופא שרושם טיפול תרופתי נוסף עבור אותן תופעות. מעגל מתמשך.

הדאגות שבנטילות תרופות מרובות כוללות
סיכון מוגבר לנפילות, בלבול, הפרעות במצב הרוח ועד אישפוזים ואפילו מוות מיותר.

כדאי לדעת שיש מה לעשות, וכדאי להתחיל לנהל את הטיפול התרופתי בהקדם:

ראשית, שולפים את קופסת התרופות, מצטיידים בשקית ומתחילים במיון ראשוני:
תחילה נפנה לשקית את כל התרופות שכבר לא בשימוש: אנטיביוטיקות שניטלו בעבר ו"נשאר קצת", תרופות שהרופא כבר הורה להחליף ומשום מה שמרתם, ומשחות שכבר שכחתם למה הן שם ולמה נועדו, ועוד.
לאחר מכן – נעבור תרופה – תרופה ונבדוק את תאריך פגות התוקף שלה, המוטבע לרוב על הסטריפ עצמו. תרופות פגות תוקף – נפנה גם אותן לשקית.
את המיון והבדיקה נעשה לפי שם גנרי. כדי להבין מה הוא שם גנרי, ניקח לדוגמא גבינות שמנת מ-2 חברות שונות. לאחת אולי קוראים 'נפוליאון' ולשניה 'פילדלפיה'. למרות השמות השונים – אתם יודעים ובטוחים שב-2 האריזות השונות למראה יש את אותו "חומר" – גבינת שמנת, אלא שהאריזות נראות שונות מכיוון שיוצרו בחברות שונות ובמפעלים שונים. אותו דבר לגבי תרופות – בתרופות שונות יכול להיות אותו חומר פעיל (אותו ניתן לזהות בחיפוש שמה הגנרי של התרופה המצוין בכתב קטן יותר על האריזה), אולם למראית עין האריזות שונות לגמרי וגם השמות המסחריים שונים – מה שעשוי לגרום לנו לחשוב שמדובר ב-2 תרופות שונות.
לדוגמא: החומר הגנרי 'פראצטמול' משווק ע"י חברת 'טבע' כ'אקמול', ע"י חברת 'דקסל' כדקסמול וע"י חברת 'לייף' כ'פארמול'.
את השקית עם התרופות שמוינו מומלץ לפנות לבית המרקחת הקרוב כפסולת רפואית.


עם התרופות הנותרות, כולל תוספי המזון השונים, מומלץ להגיע אל רופא המשפחה. ממש לקחת את התרופות עצמן למה שנקרא "מבחן השקית". מבחן השקית הוא בעצם בחינה של רופא המשפחה את הטיפול התרופתי ועידכון הרשומות הרפואיות בתיק הרפואי שלכם.
מומלץ לעבור מבחן כזה אחת לשנה, כאשר יחד עם רופא המשפחה אולי תאתרו תרופות שאין בהן צורך יותר, או שהגיע הזמן להחליפן או להפסיקן. עידכון הרשומה של הרופא קריטית וחשובה לצורך שמירה על הרצף הטיפולי שלכם.
אם עדיין נותרתם עם ריבוי תרופות, כדאי שתדעו שניתן לבקש מהקופה להסתייע בייעוץ רוקחי שיבחן בחינה מקצועית נוספת את הטיפול התרופתי ויוכל אף לבצע התאמות נוספות (גם בהן יש לעדכן את רופא המשפחה).
לבני הגיל השלישי ניתן להיעזר בייעוץ גריאטרי שמבצע התאמה ובחינה של הטיפול התרופתי לצרכים של הקשיש.


באופן כללי, את הטיפול התרופתי מומלץ מאוד לנהל באופן שוטף בטבלה מתעדכנת, בה תהיה רשימת התרופות בשמן המסחרי וגם הגנרי, המינון שלהן, כמה פעמים יש לקחת ביום, מתי ליטול אותן (ערב/בוקר) וגם איך (עם האוכל, על בטן ריקה, בשכיבה, עם מים, עם מיץ, וכו').

לסיכום, כדאי שנבין שהטבליות הצבעוניות והתמימות למראה שהמטופלים מכניסים לגופם אינן סוכריות. הן מכילות חומרים פעילים שמשפיעים על כל מיני איברים ומערכות בגוף – כאלה שצריך להשפיע עליהם, ועל הדרך גם כאלה שלא, ואם הן לא מתפנות מהגוף – זאת בעיה. ואם יש הרבה מהן – זאת בעיה כפולה ומכופלת.
זיכרו שיש מה לעשות, ומומלץ לעשות זאת בהקדם.

מאמרים נוספים

אם מסמך רפואי היה ממוקד מטופל

אני די בטוחה שלכולנו יצא לקבל חוזה משפטי שהיינו צריכים לחתום עליו, בין אם לצרכים מסחריים, רכישות גדולות, שכירות וכדומה.כולנו הבטנו לעומס

דילוג לתוכן