ראשי / הגשת בקשת היתר להעסקת עובד זר
טרם נתקלנו באדם שהיה לו קל להכניס אל ביתו אדם זר שיתגורר עמו.
על אחת כמה וכמה, כשמדובר באדם שמגיע עם שפה זרה ורקע תרבותי זר לחלוטין (לכך יש השלכות רבות ובלתי צפויות) זה קשה.
וכשמדובר באדם שאמור לתמוך ולסעוד, לסייע להורה הקשיש שלנו ברגעיו האינטימיים ביותר: מקלחת, לבוש, ואפילו בשירותים, זה קשה אפילו יותר.
קבלת ההחלטה להתחיל להעסיק מטפל זר מגיעה בדר"כ על רקע כמה תהליכים:
זה יכול להיות מצב סיעודי של ההורה, כאשר נדרשת עזרה משמעותית בביצוע הפעולות היום יומיות.
לעיתים זה עקב פטירה של בן הזוג של ההורה, כאשר המחיה לבד מתחילה להפחיד.
זה יכול להיות צורך בהשגחה צמודה כאשר ההורה עם דמנציה או מצב אחר הדורש השגחה.
ולרוב זאת סוג של ברירת מחדל כאשר ההורים מעדיפים להמשיך לגור בביתם שלהם ולא לעבור לבית אבות.
השגת הסכמת ההורים להתחיל בהעסקת עובד זר היא רק תחילתו של תהליך ארוך ומייגע, שמתחיל במילוי טפסים, איסוף חומר רפואי מתאים מרופא מומחה או מרופא המשפחה, המתנה לקבלת אישור להעסקת עובד זר סיעודי.
כאשר ההורה מתגורר בביתו או בדיור מוגן (כלומר, אינו נמצא באישפוז, או במחלקה סיעודית):
איסוף המסמכים הנדרשים
מאוד מומלץ, וזאת עבור כל קשיש שמתחיל לחוות שינוי במצבו התפקודי ו/או המנטלי גם בלי קשר להגשת בקשת היתר להעסקת עובד זר סיעודי, להתחיל מהערכה גריאטרית, אשר תחת כותרת ההמלצות בסיומה של ההערכה, תהיה המלצה לעזרה והשגחה 24 שעות ביממה- זה אחד המסמכים שרצוי מאוד לצרף להגשת הבקשה.
ניתן גם לצרף מכתב מרופא המשפחה שיתאר את הצורך בעזרה, סיכום אישפוז, או מכתב מרופא מומחה. אם יוצא לכם לבקר אצל כזה טרם הגשת הבקשה להיתר, בקשו ממנו לציין בהמלצותיו המלצה לעזרה והשגחה 24 שעות ביממה.
טופס ב' – התחייבות המעסיק: יש להחליט מי יוגדר בתור המעסיק של העובד הזר, כלומר, מי נושא באחריות לדאוג לזכויות ולתנאי ההעסקה של העובד – זה יכול להיות ההורה עצמו אם הוא כשיר לכך, או בן משפחה/אפוטרופוס.
טופס ג' – ויתור על סודיות: על טופס זה יחתום המטופל עצמו, או אם הוא אינו כשיר לחתימה – האפוטרופוס החוקי שלו.
אגרות:
חשוב שתדעו: אם ההורה הקשיש נמצא כעת באישפוז שבעקבותיו צפויה התדרדרות במצבו- אפשר וכדאי להתארגן כבר בעת האישפוז לקבלת היתר העסקה לעובד זר, ולהיעזר בעו"ס המחלקה שתגיש עבורכם בקשה להיתר זמני לעובד זר סיעודי.
לאחר שאספתם את כל המסמכים הנדרשים, חתמתם והחתמתם, יש להגיש את המסמכים לרשות ההגירה והאוכלוסין.
כדאי לדעת, שכיום כבר ניתן לבצע את הפעולה הזאת אונליין באתר הרשות!
לאחר הגשת הבקשה תוכלו גם לעקוב אחרי הטיפול בבקשה דרך האתר, ובמידה והבקשה תאושר, גם להוריד את ההיתר דרך האתר.
לאחר שכבר נמצא מטפל יתחיל שלב ההשמה. אם חשבנו שבכך שמצאנו מטפל אמין שניתן לסמוך עליו אזי הגענו לנחלה ואפשר לנוח, פה ימתינו לנו מסמכים למלא מול התאגיד, ביטוחים, מול הביטוח הלאומי לעיתים, חוזה מול המטפל עצמו ונהפוך להיות מעסיקים לכל דבר.
למטפל ולהורה שלנו יידרש זמן להכיר אחד את השני, המטפל יצטרך לקבל הדרכה מקיפה על סדר היום הנחוץ, על התרופות שההורה נוטל, על הציפיות ממנו באופן כללי.
אנחנו פעמים רבות נצטרך לתווך בין הצרכים של ההורה שלנו לבין צרכיו ורצונותיו של המטפל, המטפלים הזרים משאירים לרוב מאחוריהם משפחה קשת יום, ועוזבים לארץ זרה על מנת להתמסר לחלוטין לטיפול באדם זר להם, לא ניתן לקחת את זה כמובן מאליו, אם אנחנו רוצים מטפל שיישאר לטווח זמן ארוך, כדאי מאוד שנזכור זאת ונהיה קשובים ורגישים גם לצד שלו.
מסתבכים? הולכים לאיבוד? אין לכם זמן לזה?
אין בעיה. 'אחות לדרך' מסייעת ללקוחותיה לטפל בכל תהליך איסוף הניירת, הגשת הבקשה, ואף חיפוש המטפל והשמתו.