חיפוש
Close this search box.

קידום בריאות והדרכה

קידום בריאות הוא תהליך המאפשר לאוכלוסיה לקחת את השליטה על בריאותה ולשפר אותה. מדובר בפעולות אשר מפחיתות את הסיכון לחולי ומביאות לשיפור ברמת הבריאות.

מדובר בתהליך שמתחיל כבר בחקיקה (ראה חוק איסור עישון במקומות ציבוריים, סימון מוצרים עתירי שומן וסוכר), דרך הקהילה (סימון שבילי הליכה בפארקים והתקנת מתקני כושר לכלל האוכלוסיה), ועד לשינוי התנהגותי של הפרט.

הגישה לקידום בריאות התפתחה בד בבד עם שינוי במספר גישות. קודם כל- התמקדות בשינוי תפקידה של הרפואה מ"מכבה שריפות" ומטפלת במצבי חולי בלבד, כלפי מניעת חולי וקידום אורח חיים בריא, כאשר במקביל, השתנתה התפיסה הרואה בבריאות "היעדר מחלות" לתפיסה הרואה בבריאות מיצוי של הפוטנציאל הגופני, הנפשי וההתפתחותי של האדם.

חשוב להבין, קידום בריאות אינה רק דרך למנוע מחלות, אלא גם לטפל, לשקם ולשלוט על המחלות.

מהי הגדרה של קידום בריאות?

קידום בריאות חייבת להיות גישה שממוקדת באדם, ולא באיבר או במחלה, על מנת להיות יעיל. זאת היות ותפקודיו הגופניים של האדם קשורים קשר הדוק עם ההבטים המנטליים, חברתיים ואף רוחניים.

משמעות הדבר היא שלא ניתן להפעיל את אותה התוכנית קידום בריאות כלפי קבוצת אנשים החולים באותה מחלה.

אם ניקח לדוגמא את מחלת אי ספיקת הלב אשר דורשת שינויים רבים באורח החיים על מנת להשיג שליטה בסימפטומי המחלה (שינוי בתזונה, הגבלת מלח, פעילות גופנית מבוקרת, שקילה יומיומית והקפדה על נטילת התרופות) – ההצלחה באימוץ ההתנהגויות הנ"ל דורש ראיה והבנה מלאה של היכולות וההשקפות של כל אדם בנפרד.

ננסה להבין מהחולה כיצד הוא תופס את הבריאות שלו (נווכח לדעת כי חולים רבים בכלל לא רואים את עצמם כחולים ויתקשו להבין מדוע עליהם לאמץ אורח חיים בריא), מה הן היכולות של אותו אדם, האם הוא נחוש לבצע שינוי, האם עבר שינויים והצלחות כאלה בעבר, מה הן המטרות שהוא רואה לנגד עיניו.

ננסה להבין את קווי האישיות של אותו אדם, שכן אימוץ הרגלים בריאותיים חדשים לרוב ידרוש מידה רבה של דבקות במטרה, משמעת עצמית, ויכולת הנעה עצמית.

זה אומנם לא פשוט, אך התוצאות מדברות בעד עצמן, אדם שהחליט לקחת את בריאותו בידיים ולאמץ התנהגויות מקדמות בריאות, משיג שליטה על מצבו הבריאותי.

הטמעת התהליך דורשת בקרה, עידוד רב ואף "חגיגה" של נצחונות קטנים בדרך, כאשר מה שנראה בהתחלה קשה, הופך במהרה להרגל כחלק מאורח החיים.

קידום בריאות של מחלות כרוניות תלוי אם כן במספר מצבים:

  • להשגת שינוי התנהגותי האדם חייב ללמוד ולהבין את מחלתו.
  • אדם שכבר זוהה כבעל סיכון או כבר חולה חייב להיות בעל הבנה כלפי ההשלכות של דרך החיים הנוכחית בה הוא חי, וכהמשך לכך- בעל הבנה של השינויים החיוביים ששינוי באורח החיים עשוי לתרום. זה הוא תנאי בסיסי של מודעות עצמית והודאה עצמית במצב הנוכחי, ועשויים לקדם מוטיבציה פנימית גבוהה לאימוץ השינויים, שתתרום להצלחה.
  • סביבתו של אותו אדם אחראית גם היא להצלחת התהליך- נדרשת תמיכה של כל המעגלים בשינוי ההתנהגותי, החל מהמשפחה הקרובה, דרך החברים ואף עד לרופא המשפחה והמרפאה הראשונית. על כולם להיות ממוקדים בהצלחתו.

נדרשת תמיכה רב מקצועית בשינוי. כך למשל על מנת להשיג שינוי ושליטה על הסימפטומים של מחלת הסוכרת, ידרשו התערבות של:
רופא – בקביעת הטיפול התרופתי
אחות – במעקב אחר המדדים ובהדרכה
דיאטנית – בהשגת שליטה על הרגלי התזונה
מאמן כושר – ביצירת תוכנית פעילות גופנית להשגת היעד

דברו איתנו, אנחנו כאן לעזור
דילוג לתוכן