ראשי / הגדרת הצרכים לטיפול ומיפוי הגורמים שיתנו מענה
כאשר המלווה הרפואי יוצר מפת דרכים לליווי המטופל, הצרכים שיאותרו במפת הדרכים יהיו מחולקים למספר תחומים:
רפואי – מכלול האבחנות הרפואיות, התרופות, ההיסטוריה הרפואית וגורמי הסיכון. כולל בעיות רפואיות וסיעודיות, סימפטומים מהם המטופל סובל, סימפטומים הנמצאים באיזון, ועוד.
רווחתי – מתייחס אל גורמי התמיכה של המטופל. המשאבים שלו. בין אם הם משפחה או חברים, ובין אם מדובר במשאבים רווחתיים סביבתיים:
הזכות להעסקת עובד זר, או מטפלת ישראלית בסיוע הביטוח הלאומי, קצבאות והנחות מטעם העירייה (ארנונה, חשמל, מים), הקלה באחזקת רכב (חניה) וכו'.
רגשי – מתייחס למשאביו הרגשיים של המטופל בתוך מחלתו. האם הוא אופטימי, מרגיש שהוא בשליטה ומבין את מחלתו? משתף פעולה? האם הוא בדיכאון, אינו משלים עם מצבו ומחפש תשובות למצבו גם אצל גורמים שאינם רפואיים? בתוך הקטגוריה הרגשית חשוב לא לשכוח את המשפחה כגורמי תמיכה עיקריים של המטופל- גם אותם אנחנו צריכים חזקים כעמודי תווך.
משפטי – כולל את המעמד המשפטי של המטופל לצורך יצירת רשת ביטחון, ייפוי כוח מתמשך, תמיכה בקבלת החלטות, צוואה, אפוטרופסות והנחיות מקדימות.
המלווה הרפואי יפרוט כל אחד מהצרכים הללו בקטגוריות השונות, ויתחיל בתהליך של מיפוי תהליך מול גורמים רפואיים.
לרוב לא יודעים כי בקטגוריית הצרכים הרפואיים, אם קיים מצב של ריבוי טיפול תרופתי, ניתן לפנות ולהסתייע ע"י רוקח קליני דרך קופת חולים.
כמו כן בנושא הרווחתי, ניתן להיעזר בעובדת סוציאלית מטעם קופת החולים או העירייה לצורך סיוע במיצוי הזכויות.
בתחום הרגשי, מומלץ לבדוק זכאות לטיפולי פסיכותרפיה מטעם הקופה.
לאחרונה הולך ונהיה מקובל יותר להשתמש גם בליווי רוחני, תהליך המספק ליווי בחיפוש כוחות ומשאבים של המטופל ומשמעות עבורו.
בייעוץ משפטי, ישנן קליניקות לסיוע משפטי במרבית המוסדות האקדמאיים בארץ בהן ניתן להיעזר בייעוץ ובחלק מהמקרים אף ליווי משפטי ללא עלות, או בעלות נמוכה.
המלווה הרפואי מכורח ניסיונו הרב, מכיר את כל הגורמים והמשאבים האלה ויודע להפנות צורך למענה.